Tips & Veiligheid

Tips & Veiligheid

Fiets je veel en vaak? Dan is onderstaande vast gesneden koek.

Moet je nog snel je inruilen voor een ? Dan zijn deze tips wellicht handig.

Zorg voor jezelf

Eet van tevoren voldoende koolhydraat-rijk voedsel. Drink voldoende en wacht daarmee niet tot je dorst krijgt. Neem twee gevulde bidons en enkele repen mee. Check van tevoren het weerbericht en pas je kleding daarop aan. Een fietsbroek en wind/regenjack zijn sowieso aan te raden. Smeer je tijdig in met zonnebrand (ja, we zijn optimisten). En stop je waardevolle spullen in een plastic zakje. Zo voorkom je dat ze nat worden (van het zweet natuurlijk, niet van regen. Hadden we al gezegd dat we optimisten zijn?).

Zorg voor je fiets

De 70 km is voor sportieve toerfietsers, de 90 en 120 km voor wielrenners. Zorg ervoor dat niet alleen jij maar ook je fiets in goede conditie is: je spieren én de banden opgepompt, de buik en de ketting strak, jouw batterij én die van de e-bike opgeladen. En jij weet natuurlijk niet van ophouden, maar je remmen hopelijk wel.

Faciliteiten

Op het vertrek/aankomstpunt zijn lockers voor kostbaarheden (deel ze als het kan met andere deelnemers, zodat iedereen zijn spullen kwijt kan), douches, omkleedruimtes voor heren en voor dames, watertappunten om bidons te (her)vullen en er is een bewaakte fietsenstalling.

Veiligheid

Voordat we gaan fietsen, willen we even de veiligheid met je door te nemen. Want in een groep (peloton) fietst het anders: je moet niet alleen op het verkeer om je heen letten, maar ook op de mensen naast, voor en achter je. Hoe voorkom je dat je steeds harder moet remmen door het harmonica-effect? Hoe attendeer je elkaar tijdig op paaltjes en kuilen? Steek je als groep over of ieder voor zich?

Regel 1: volg de aanwijzingen van de wegkapitein. Elke groep heeft er eentje. Zij kennen de route – en de rest van de regels. Fietsen doe je op je eigen verantwoordelijkheid, maar voor de wielrenners (90 en 120 km) stellen we een fietshelm verplicht. Voor de andere afstanden adviseren we overigens ook een fietshelm te dragen. Voor alle afstanden geldt: het is geen wedstrijd, dus geef elkaar de ruimte en tijd. En je doet mee op eigen risico.

Lees voor je gaat deze Gedragscode voor toerfietsen eens door.

Nog vragen over de tocht?

Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen. We updaten de website regelmatig. Houd ‘m in de gaten om op te hoogte te blijven. Check ook de Facebookpagina voor de laatste updates over het evenement.